Quiz Three


Pedestrians crossing at corners have the right-of-way:

A. Only at controlled intersections
B. Only when a crosswalk is painted on the street
C. Whether or not a crosswalk is marked


Which of the following will help you to avoid being hit from behind?

A. Merge into another lane.
B. Decreasing your following distance.
C. Changing lanes frequently.


Which of the following increases your chances of having a collision?

A. Looking over your shoulder while making lane changes.
B. Continually changing lanes to pass other vehicles.
C. Adjusting your rearview mirror before you start driving.


You want to pass a bicyclist riding on the right edge of your lane. You:

A. Must honk your horn before passing the bicyclist.
B. Must not squeeze past the bicyclist.
C. May not pass the bicyclist for any reason.


Which statement is true about motorcyclists and motorists?

A. Motorclists are not allowed to drive faster than other traffic during congested road conditions.
B. Motorcyclists have the same rights/responsibilities as other motorists.
C. Motorcycles are heavier than other vehicles and are less affected by wind/rain.


When planning to pass another vehicle, you should:

A. Not count on other drivers making room for you.
B. Assume they will let you pass if you use your turn signal.
C. Assume they will maintain a constant speed.


You must use your seat belt:

A. Unless you are riding in a vehicle built before 1978.
B. Unless you are riding in a limousine.
C. And failure to do so will result in a traffic ticket.


Animals may be transported in the back of a pickup truck only if:

A. The sides of the truck bed are at least 18 inches high.
B. They are properly secured.
C. The tailgate of the truck is closed.


Which of these statements is true about road work zones?

A. Fines are the same for violations committed in work zones.
B. You must “Slow for the Cone Zone.”
C. Slow down only if you think workers are present.


You must make a written Report of Traffic Accident Occuring in California (SR1) to the DMV within 10 days if you:

A. Are in a collision that causes $750 or more in total damage.
B. Plan on being out of the state for more than 30 days.
C. Refinance the remaining balance of your vehicle loan.


You should not start across an intersection if you know you will block the intersection when the light turns red:

A. Under any circumstances.
B. Unless you entered the intersection on a yellow light.
C. Unless you entered the intersection on a green light.


If you drive slower than the flow of traffic, you will most likely:

A. Interfere with traffic and receive a ticket.
B. Improve traffic flow.
C. Demonstrate defensive driving techniques.


You are driving on a city street and see an emergency vehicle with flashing lights behind you. What should you do?

A. Drive to the right edge of the road and slow down.
B. Drive to the right edge of the road and stop.
C. Stay in your lane, slow down and let it pass.


Large trucks turning right onto a street with two lanes in each direction:

A. May complete their turn in either the left or right lane.
B. Often have to use part of the left lane to complete the turn.
C. Must stay in the right lane at all times.


You are driving on a one-way street. You may turn left onto another one-way street:

A. Only if a sign permits the turn.
B. If traffic on the street is moving to the right.
C. If traffic on the street is moving to the left.


  1. C
  2. A
  3. B
  4. B
  5. B
  6. A
  7. C
  8. B
  9. B
  10. A
  11. A
  12. A
  13. B
  14. B
  15. C